Afvallen met glutenvrij dieet

Afvallen met glutenvrij dieet

Hoe afvallen met glutenvrij eten?

Een glutenvrij dieet is voor mensen die niet tegen gluten kunnen. Een andere benaming hiervoor is coeliakie. Een coeliakiedieet is niet bedoeld om af te vallen maar is oorspronkelijk voor mensen die geen gluten mogen eten. Het kan echter wel zo zijn dat een persoon met coeliakie graag wil afvallen.

In dit artikel ga ik antwoord geven op een aantal vragen. Wat houdt coeliakie eigenlijk in, wat kan je met coeliakie wel eten en wat kan je niet eten? Kan je over coeliakie heen groeien? En kan je afvallen met een glutenvrij dieet?

Wat is coeliakie?

Coeliakie (spreekt u uit als seu-li-a-kie) is een ziekte waar helaas geen medicijn voor is. In ons land heeft 1 op de 100 mensen last van deze ziekte. Dat is dus 1% van de bevolking. Coeliakie is een ziekte waardoor je geen gluten mag eten. Als je wel gluten eet, kan je er heel erg ziek van worden. Als je coeliakie hebt, moet je voor de rest van je leven op je dieet letten. Ook moet je, als je deze ziekte hebt, uitkijken als je bijvoorbeeld met je vrienden of vriendinnen een patatje gaat halen. In zo’n situatie doet zich namelijk de kans op kruisbesmetting voor. Coeliakie is een vervelende ziekte waar je niks aan kan doen.

Kan je over coeliakie heen groeien?

Nee, je kan niet over coeliakie heen groeien. Het maakt niet uit op welke leeftijd je het krijgt. Het is en blijft een levenslange aandoening. Je kan van de klachten natuurlijk wel afkomen als je een glutenvrij dieet volgt.

De reden dat sommige mensen denken dat ze over coeliakie heen kunnen groeien, komt voort uit de verhalen van mensen uit hun pubertijd. Er gaan verhalen rond van mensen met coeliakie die in de pubertijd een klein beetje gluten eten en er uiteindelijk geen last van hebben. Dit heeft echter te maken met de hormonen die in de pubertijd vrijkomen. Toch blijkt er uit onderzoek dat de darmen wel beschadigd raken als je als coeliakiepatiënt in de pubertijd gluten eet.

Wat houdt de ziekte in?

Mensen met coeliakie hebben last van hun dunne darm als ze gluten eten. Dit heeft te maken met het afweersysteem dat wij hebben in onze darmen. Coeliakie wordt ook wel auto-immuunziekte genoemd. Als er gluten in onze darmen komen, zorgt ons lichaam er normaal gesproken voor dat die afgebroken worden. Als je coeliakie hebt, ziet je afweersysteem gluten als een gevaarlijke stof en probeert het die gluten af te breken. Omdat de darm gluten ziet als een gevaarlijke stof, wordt de stof door het afweersysteem in ons lichaam gediscrimineerd. Hierdoor wordt het darmslijmvlies beschadigd. Omdat het afweersysteem het darmslijmvlies beschadigt, wordt de darm belemmerd in haar hoofdtaken.

Wat houdt een glutenvrij dieet in?

Als je al wel eens hebt gehoord van gluten, dan weet je dat je niet zo veel mag eten wat met tarwe te maken heeft. Maar wat mag je nu precies wel eten en wat niet?

  • Wel eten: Wat je zeker wel mag eten zijn van nature glutenvrije voedingsmiddelen. Dit zijn: aardappelen, (zilvervlies)rijst, peulvruchten, mais, quinoa (dit kunt u ook zelf maken, dat is gezonder), gierst, boekweit, soja, groenten, fruit, vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, alle melkproducten zoals kaas, roomboter en olie. Deze artikelen zijn allemaal geschikt om te eten als u coeliakie hebt.
  • Niet eten: Wat mag je precies niet eten als je een glutenvrij dieet volgt? Wie glutenintolerant is, moet een glutenvrij dieet volgen. Gluten is een eiwitvorm die met name voorkomt in tarwe, onder andere in spelt, khorasan, tarwe, rogge en gerst. Deze granen moeten ook vermeld worden op de verpakking van producten met granen.

Kan je afvallen met een glutenvrij dieet?

Een glutenvrij dieet volgen kan helpen bij het afvallen. Het is echter soms wel lastig een glutenvrij dieet te vinden dat zich richt op afvallen. Dit heeft te maken met de manier waarop de meeste diëten zijn opgesteld.

De meeste diëten die mensen volgen om af te vallen, mijden geen gluten. Er zijn echter wel diëten te vinden waarbij glutenvrije producten veelal zijn omzeild. Een koolhydraatarm dieet weert bijvoorbeeld pasta en brood, wat ook al een goede stap is op weg naar een glutenvrij dieet.

Er bestaan ook glutenvrije superfoods om je te helpen met afvallen. Een eiwitdieet is bijvoorbeeld geen goed idee, omdat gluten ook eiwitten zijn. Eiwitdiëten bevatten dus gluten.

Maak je echter geen zorgen: er is gelukkig steeds meer aandacht voor glutenvrij eten. De meeste restaurants bieden glutenvrije maaltijden aan en receptenboeken bevatten steeds meer recepten met glutenvrije producten. Zo kunt u ook afvallen met een glutenvrij dieet.

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *