Glutenintolerantie

Glutenvrije soep

Glutenvrije soep Consenza

Glutenintolerantie is een intolerantie tegen gluten en is één van de meest voorkomende intoleranties in Nederland.

Mensen met een gluten intolerantie zijn genoodzaakt glutenvrij te leven. Hier vind je meer dan 1.000 glutenvrije producten.

Een ander woord voor glutenintolerantie is Coeliakie, een ontstekingszieke waarbij er een kans is dat de darmwand wordt aangetast en het vermogen van de darmcellen om voedsel, mineralen en vitaminen op te nemen, af neemt. Bij deze glutenintolerantie kan de dunne darm worden aangetast en de totale oppervlakte van de darmwand afnemen. Met als gevolg dat het dagelijkse voedsel minder goed wordt opgenomen met mogelijke gezondheidsproblemen tot gevolg.  Met name bij kinderen met een glutenintolerantie kan het vermogen van de de darmcellen om voedsel op te nemen en te absorberen behoorlijk afnemen en dat kan voor de gezondheid en de groei van het kind negatieve gevolgen hebben.  Coeliakie oftewel glutenintolerantie is een redelijk groot probleem want de schatting is dat wel tot 10 % van de Nederlandse bevolking deze allergie hebben.

Alleen door een goede diagnose ( testen van ontlasting en bloed ) kan een juiste diagnose worden gesteld. Veel mensen in Nederland lopen rond met een glutenintolerantie maar weten dat zelf niet. Het is dus van belang bij het vermoeden van een intolerantie voor gluten of glutenovergevoeligheid je op Coeliakie te laten testen.  Als er vastgesteld is dat je een glutenintolerantie hebt, moet je je hele leven gluten vermijden en glutenvrij eten. Gelukkig zijn er in de ontwikkeling van glutenvrije producten grote sprongen gemaakt en is het nu relatief eenvoudig om glutenvrij te winkelen. Dat kan via de glutenvrije supermarkt, bij Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Spar of Super de Boer maar ook online, bij de zogenaamde glutenvrije webwinkels.  Eén van die webwinkels waar je online een 100 % assortiment glutenvrij vindt, is de glutenvrije webwinkel.

Wat mag je niet eten als je een vastgestelde glutenintolerantie hebt?

Met de diagnose glutenintolerantie of Coeliakie wordt een streng glutenvrij dieet opgelegd waarbij de volgende producten in ieder geval niet geconsumeerd mogen worden. Voorbeelden van deze “verboden producten” zijn tarwe, haver, griesmeel, gort, mout, rogge en gerst. Dit betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat je  niet zomaar naar de bakker kunt gaan om broodjes te kopen maar op zoek moet naar glutenvrij brood. Als je uit gaat eten in een restaurant is het verstandig bij het reserveren van een tafel al duidelijk aan te geven dat je een glutenvrij dieet hebt. Dan kan de keuken rekening houden met je dieetwensen en een maaltijd voor je bereiden die glutenvrij is.

Glutenvrij eten in een restaurant kan een feest zijn. Het is wel noodzakelijk dat de keuken van zo een restaurant ervaring heeft met glutenvrij eten en ze de maaltijd apart bereiden. Als Coeliakie patiënt hoef je niets van de leuke dingen van het leven te missen, het is echter wel altijd oppassen geblazen en het is wat ingewikkelder om je dagelijkse boodschappen te doen.  Met de juiste informatie en glutenvrije supermarkten en webwinkels kom je er echter wel want tegenwoordig is het aanbod “glutenvrij boodschappen doen” groot en gevarieerd.  Dat geldt ook voor lactosevrij of sojavrij.

Glutenvrij is niet altijd glutenvrij, een waarschuwing.

Een waarschuwing bij de van nature glutenvrije producten boekweit, haver en quinoa is op zijn plaats. Ofschoon deze producten van nature geen gluten bevatten, zijn ze vaak wel in aanraking geweest met glutenhoudende granen en daardoor niet gegarandeerd glutenvrij meer. Als je haver, boekweit of quinoa koopt, doe dan dat alleen als deze producten verkocht worden met het erkende glutenvrije merk. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld glutenvrije havermoutpap, boekweitvlokken of babyhapjes waarin boekweit of haver in verwerkt is.

Hier vind je glutenvrije quinoa

Hier vind je glutenvrije haver en havermout

Hier vind je boekweit die glutenvrij is  

Maar, wat mag je dan wel eten?

Als je je afvraagt wat je dan wel mag eten, dan heb ik goed nieuws voor je.  Er zijn meer dan 1.000 producten glutenvrij, van glutenvrije beschuitjes en rijstwafels tot complete maaltijden, glutenvrije spaghetti, pizza’s, soepen en toetjes, Je hoeft ook niet met een glutenintolerantie essentiële aminozuren, vitamines, mineralen of eiwitten te missen. Je kunt met een glutenvrij dieet dus alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen om goed te kunnen functioneren. Ook als je een baby of kind hebt die aangewezen op glutenvrij zijn er vele goede opties voor een gezonde en evenwichte voeding voor je kind.  Kijk maar eens naar de glutenvrije baby voeding van Joannusmolen.

Hier vind je een overzicht glutenvrije producten welke wel zijn toegestaan

Producten zoeken in onze glutenvrije webwinkel

Als je een bepaald product of merk zoekt in onze glutenvrije webwinkel dan is de snelste manier om deze te vinden gebruik te maken van de zoekbox bovenaan de website. Ga naar de home pagina. Je ziet rechts bovenin een zoekbox met “zoek uw glutenvrije producten”. Als je daar een bepaald product invult, bijvoorbeeld glutenvrij cornflakes dan komt er op de website het resultaat van alle aanbieders met cornflakes. Er komt dan een resultaat van Consenza cornflakes, BoerJan, Rosies en Schar. Al deze cornflakes, ook die met noten, zijn 100 % glutenvrij.

Afslanken met een glutenvrij dieet

Glutenvrije producten worden niet alleen gebruikt door mensen met een glutenintolerantie.

Ook mensen met overgewicht en mensen met gezondheidsproblemen gaan vaak voor een glutenvrij dieet. Het is dan wel belangrijk dat je veel groente en fruit eet en voldoende beweegt. Daarnaast behoort veel water en kruidenthee drinken ook bij een dergelijk dieet. Glutenvrij afslanken is één van de methodes om gezond en verantwoord af te kunnen vallen. Op de website gezond en snel afvallen vind je veel meer tips om snel en verantwoord af te kunnen slanken.  Je vindt deze afslank tips hier.

Conclusie:

Als je een glutenintolerantie hebt, is het oppassen geblazen met wat je mag eten. Om normaal te kunnen blijven functioneren moet je je echt gaan verdiepen in de mogelijkheden die er zijn als Coeliakie patiënt. Er zijn gelukkig veel mogelijkheden om je glutenvrije boodschappen te kunnen doen. Je kun ook gewoon uit blijven eten en op vakantie gaan. Voorzichtigheid is echter wel geboden,. Als je een glutenintolerantie hebt en je niet houdt aan een glutenvrij dieet kan dat ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.