Welke producten zijn glutenvrij

Damhert

Damhert, een bekend merk met glutenvrij keurmerk

Een overzicht van producten die glutenvrij zijn.

Producten die glutenvrij zijn.   ( kies uit 1.000 glutenvrije producten voor ontbijt, lunch, diner )

Glutenvrije producten. Wil je weten welke producten van nature glutenvrij zijn?  Op deze pagina een overzicht van een aantal bekende en minder bekende producten die van nature glutenvrij zijn.  Ook voor interessante aanbiedingen van producten die gegarandeerd geen gluten bevatten.

Ook glutenvrije producten voor baby’s, peuters en kleine kinderen. En glutenvrije, lactosevrije en veganistische producten. Daarnaast vind je op deze pagina informatie voor wat betreft die van nature wel gluten bevatten maar toch geconsumeerd kunnen worden door mensen met Coeliakie en producten die van nature  niet glutenvrij zijn. Als je een glutenvrij dieet volgt en boodschappen doet in een winkel waar ze zowel glutenhoudende producten als glutenvrije producten verkopen, is het belangrijk om altijd een lijstje bij je te hebben.  Glutenvrij boodschappen doen is vooral een kwestie van goede informatie.

Een waarschuwing voor samengestelde producten

Een speciale waarschuwing is op zijn plaats voor samengestelde producten. Dit zijn voedingsmiddelen zoal sauzen waarin meerdere soorten producten zitten, deze kunnen ook gluten bevatten. Ofschoon een fabrikant verplicht is om op de verpakking van ieder product te vermelden welke ingrediënten er in zitten, is het niet altijd duidelijk of een product bijvoorbeeld verpakt is of in aanraking is geweest in een ruimte waar glutenhoudende producten worden verpakt of geproduceerd. Het is dus niet uit te sluiten dat een “glutenvrij product” toch sporen van gluten bevat. Dit risico is minder groot als je je glutenvrije boodschappen koopt van merken welke alleen glutenvrije producten produceren. Als je voor de maximale zekerheid wilt gaan, is het altijd het beste als je je boodschappen doet binnen het merken aanbod met het officiële logo glutenvrij. Zie als voorbeeld het keurmerk glutenvrij wat je op de verpakking van het glutenvrije merk Damhert aantreft ( foto bovenaan deze pagina ).

Welke producten zijn van nature glutenvrij?

Hier volgt een overzicht van de meest bekendste producten die van nature glutenvrij zijn. Veel van deze glutenvrije producten zijn ook lactosevrij.

 • Aardappels, biologische aardappels in de schil zijn het lekkerst!
 • Rijst, ook zilvervliesrijst, basmatirijst en andere rijstsoorten
 • Gierst, lekker met bijvoorbeeld tomaat en noten ( niet te verwarren met Gerst, gerst is niet glutenvrij )
 • Linzen, wordt vooral in landen in Midden Oosten en Afrika veel gegeten,zeer eiwitrijk
 • Boekweit, kan je ook heerlijke pap van maken
 • Quinoa, is een zeer gezond en lekker graan, o.a. te koop in de natuurvoedingswinkel
 • Haver is ook glutenvrij
 • Noten en zaden, bijvoorbeeld paranoten, amandelen, cashewnoten, bevatten veel eiwitten en mineralen zoals magnesium.
 • Groenten en fruit, al deze gezonde producten zijn geheel glutenvrij. Kruiden en eetbare bloemen zijn dus ook zonder gluten.
 • Peulvruchten, zoals kikkererwten, bruine bonen, kidneybonen, passen zeer goed in een glutenvrij en lactosevrij dieet
 • Onbewerkt vlees, vis en gevogelte
 • De meeste kaassoorten
 • De meeste yoghurtsoorten ( yoghurt met een smaakje is dus niet altijd glutenvrij )

En verder producten zoals edelgistvlokken ( smaakmaker ), cassave, tapioca, polenta en vele andere producten.  Bewerkte producten, waar dus bepaalde ingrediënten aan toegevoegd, behoren niet tot de standaard lijst glutenvrije producten.  Om meer inzicht te krijgen in welke producten van nature glutenvrij zijn, is het verstandig de lijst producten te bestuderen die van nature gluten bevatten. De meest bekende glutenhoudende producten vind je hieronder.

Opmerking: haver, quinoa en boekweit zijn van naturen glutenvrij maar komen vaak tijdens het productie- en verpakkingsproces in aanraking met glutenbevattende granen. Daardoor kunnen ze toch gluten bevatten. Als je voor zekerheid kiest, kan je het beste haver, quinoa en boekweit met het keurmerk “Glutenvrij” kopen. Je koopt gegarandeerd ( met glutenvrij keurmerk ) glutenvrije quinoa boekweit en haver via deze website glutenvrij-eten.nl

Welke producten zijn van nature zeker niet glutenvrij?

Een aantal producten bevatten van nature gluten, de bekendste glutenhoudende producten zijn:

 • Tarwe ( dus ook tarwemeel en bloem gemaakt van tarwe ) seitan, een veganistische lekkernij is gemaakt van tarwe en dus ook niet glutenvrij. Ook tarwezetmeel is niet glutenvrij.
 • Haver, havermeel, havermout, havervlokken en alles wat haver bevat ( haver is van nature wel glutenvrij maar komt vaak in aanraking met tarwe of is vaak gemengd met tarwe ) haver is van nature dus wel glutenvrij. Koop bij voorkeur haver met het glutenvrije keurmerk. Dan ga je voor zeker.
 • Griesmeel, dus ook geen griesmeelpap kopen
 • Bulgur en Couscous
 • Gort en parelgort, dus ook geen gortepap kopen
 • Triticale ( een mengeling van rogge en tarwe ) in Nederland minder bekend
 • Mout, Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan.  Het wordt ook in bier verwerkt. Bier is meestal dus ook niet glutenvrij. Glutenvrij bier bestaat wel.
 • Rogge, roggemeel en roggebloem. Ook roggebrood bevat dus gluten.
 • Spelt, ook speltmeel, koekjes en spelbrood.
 • Kamut ( staat ook bekend Khorosantarwe )  kamut en spelt zijn feitelijk tarwesoorten
 • Gerst en gerstemoutbloem  ( gerst is ook bekend onder de naam Gort )
 • Brood is normaal gesproken niet glutenvrij.  Je kunt echter wel glutenvrij brood kopen, ook glutenvrije afbakbroodjes.

Is paneermeel glutenvrij?

Paneermeel wordt vaak van glutenhoudende granen of producten gemaakt en is niet glutenvij. Ook veel bindmiddelen zoals maizena zijn niet glutenvrij.  Als je bijvoorbeeld een soep wilt binden, gebruik dan aardappelmeel of maismeel.

Thuis lekker broodjes broodjes en ander lekkernijen bakken.

Als je het leuk vind om zelf glutenvrij broodjes, koekjes, een taart of andere lekkernijen te bakken, is dat zeker mogelijk. Je vindt in onze glutenvrije webshop vele aanbiedingen op het gebied van glutenvrije broodjes, meel, afbakproducten en veel meer.

Hier vind je ingrediënten en kant en klare afbakbroodjes en dergelijke, uiteraard is alles vrij van gluten

Welke glutenvrije vleesvervangers zijn er voor vegetariërs of veganisten?

Er zijn veel glutenvrije vleesvervangers voor veganisten en vegetariërs. Ook voor een glutenvrij en lactosevrij dieet. Goed om te weten dat seitan ( gemaakt van tarwe, niet glutenvrij is ) en sojabonen en tahoe ( biologisch wordt tofu genoemd ) tot die categorie glutenvrije vleesvervangers behoren. Ook tempeh ( gemaakt van sojabonen ) is glutenvrij. Verder zijn alle notenburgers, zeewieburgers, burgers die peulvruchten bevatten meestal glutenvrij.  Het blijft echter verstandig om op de verpakking naar de ingrediënten te kijken en naar de aanduiding glutenvrij.  Vegetariërs kunnen producten zoals kaas eten. Kies bij voorkeur kaas met een plantaardig stremsel want veel kazen worden nog gestremd met stremsel uit de maag van een kalf. Het is belangrijk dat je als veganist of vegetariër voldoende voedingsstoffen, mineralen en vitamines binnenkrijgt. Kijk eens op de website van de omega 3, 6 en 9 vetzuren voor informatie over essentiële onverzadigde vetzuren en kijk ook naar vitamine B12 en D 3 tabletten.

Samengestelde producten die meestal niet glutenvrij zijn.

In veel voedingsmiddelen zoals sauzen, soepen, toetjes en bindmiddelen zijn graansoorten of andere glutenhoudende ingrediënten verwerkt. Ook als je kant en klare pannenkoeken koopt of tortilla’s is de kans groot dat hier gluten in zitten. Wees ook alert op ijsjes, bier, frisdranken, sauzen en gekruide vleeswaren en vleessoorten. De kans is groot dat hier ook gluten in zitten.  Ook als er op een product 100 % natuurlijk staat, is het geen enkele garantie wat de inhoud betreft.

Waar kan je glutenvrije producten voor kinderen kopen?

Wil je weten welke producten voor baby’s en kleine kinderen glutenvrij zijn?  Als je voor je baby, peuter, kleuter of een kind van een andere leeftijdsgroep glutenvrije boodschappen wilt doen, kan je bijvoorbeeld producten van het merk Biobim kopen. De Biobim glutenvrije producten zijn ook nog eens biologisch en geschikt voor baby’s vanaf 5 a 6 maandenmaanden.  En ook voor een glutenvrij, lactosevrij, kippeneivrij en sojavrij voedingsmiddel kan je bij Biobim terechtJe kunt bijvoorbeeld voor je kind Biobim rijst en boekweithapjes kopen, fruithapjes, groentehapjes en andere verantwoorde en lekkere producten. Biobim is 100 % Biologisch en dat is ook wat waard.

BioBim is een geregistreerd merk van Jonannusmolen, een bedrijf dat al vele jaren actief is met verantwoorde vegetarische en biologische producten. De producten van Joannusmolen hebben het Demeter keurmerk, voor de betere biologische landbouw.

Bronnen waar je als consument onafhankelijke informatie kunt krijgen.

Voedingscentrum. Het voedingscentrum heeft geen commercieel belang bij de verkoop van een bepaald product en wordt ook niet betaald door commerciële bedrijven. Een onafhankelijke en deskundige bron. Dit is wat het Voedingscentrum schrijft over gluten en coeliakie.

Verder is de Nederlandse Coeliakie Vereniging een autoriteit als het om coeliacie, gluten en het glutenvrije dieet gaat.  Zij geven ook bakworkshops, bijvoorbeeld glutenvrij brood bakken of een glutenvrije maaltijd bereiden en geven ook het “glutenvrije magazine” uit. Een belangrijke informatiebron voor mensen die alles willen weten over een glutenvrij dieet.

Hoe vind je snel een glutenvrij product met glutenvrij keurmerk?

De snelste manier om glutenvrije boodschappen te doen met 100 % zekerheid van glutenvrij is je boodschappen online te doen. Er zijn een aantal webwinkels die gespecialiseerd zijn in een 100 % glutenvrij aanbod.  Je kunt deze producten bijvoorbeeld vinden in de Glutenvrijewebshop, de glutenvrijemarkt.com, winkelglutenvrij.nl en diverse andere glutenvrije webshops en online winkels.  Ook is het mogelijk je glutenvrije boodschappen te doen bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Super de Boer en diverse andere landelijk opererende winkelketens. De grote winkelketens hebben vaak een apart schap hiervoor. En natuurlijk kun je ook glutenvrij winkelen op deze website glutenvrij eten, met meer dan 1.000 producten zonder gluten en een website met een zoekfunctie op product en merk, een aanrader voor een ieder met Coeliakie, voorkeur voor glutenvrij of informatiebron over gezonde en verantwoorde voeding.

Voedingssupplementen en vitamines.

Of je nu wel of geen glutenallergie hebt, voedinggssupplementen en vitamines kunnen belangrijk zijn om fit te blijven. Hieronder een overzicht van websites waar je bepaalde voedinggssupplementen en vitamines kunt kopen:

Voedinggssupplementen shop, hier vind je een groot aanbod voedingssupplementen en vitamines.

Vitamine B12 kopen, hier vind je uitgebreide informatie over het belang van vitamine B12 en het voorkomen van een tekort ervan.

Proteineshakes kopen, voor sporters en mensen die veel bewegen, kan aanvulling van proteine belangrijk zijn.

Omega 3,6 en 9.  Omega 3, 6, 9 vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid.

Sesamolie, bevat veel calcium en omega 6 vetzuren.